Μοναδικές χειροποίητες δημιουργίες, κατασκευές βιτρώ - ψηφιδωτό, διακοσμητικά, είδη δώρων, κοσμήματα δια χειρός Ειρήνης Καραγιάννη

Κυριακή, 8 Ιανουαρίου 2012

Ελεύθερο και Γραμμικό σχέδιο - Διαφορές


Ένα παράδειγμα ελεύθερου σχεδίου είναι το ψηφιδωτό δέντρο της φωτογραφίας. Σε σύγκριση με το γραμμικό σχέδιο, είναι σχετικά πιο εύκολο, δεδομένου ότι δεν μας ενδιαφέρει τόσο η ακρίβεια. Στο ελεύθερο σχέδιο ζωγραφίζουμε ένα θέμα όπως το βλέπουμε ή όπως το αισθανόμαστε ή το φανταζόμαστε. Το αποτέλεσμα του έργου μας είναι ο τρόπος που εμείς βλέπουμε το αντικείμενο και όχι η πραγματικότητα.

Σε τέτοια σχέδια, ένας είναι ο κανόνας: Δεν υπάρχουν κανόνες!!
Δεν μας ενδιαφέρει αν υπάρχουν τέτοια κλαδιά στην πραγματικότητα, αν τα χρώματα που χρησιμοποιούμε δεν θα τα συναντούσαμε σε ένα αληθινό δέντρο ή αν τα χρώματα του φόντου είναι βαλμένα ανάποδα. Όντως, βάση της πραγματικότητας για παράδειγμα, το κόκκινο του φόντου θα έπρεπε να βρίσκεται στη βάση του δέντρου και να ανοίγει σταδιακά.... έλα όμως που εμένα μου αρέσει ανάποδα γιατί τη δεδομένη στιγμή έτσι είναι η ψυχολογία μου, κοινώς, έτσι μου "βγαίνει"!


Υπάρχουν, λοιπόν, έργα που τα δημιουργούμε απλά και μόνο γιατί εκφράζουν τη ψυχολογία μας τη συγκεκριμένη περίοδο γι' αυτό και δεν ακολουθούμε κάποια πρότυπα.

Όταν θα σας ρωτήσουν, λοιπόν, καλέ τι έπαθε το δεντράκι? από τα καμένα της Πάρνηθας είναι?

Απλά απαντήστε: που το είδες το δέντρο??? Για ξανακοίταξε καλά....
Κι αφήστε τους να απορούν...-------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο καθρέφτης της φωτογραφίας είναι γραμμικό σχέδιο εφαπτόμενων κύκλων. Πρώτο και σημαντικότερο βήμα σε ανάλογες κατασκευές είναι το εξής: σωστό και ακριβές σχέδιο, εάν φυσικά δεν θέλουμε το έργο μας να θυμίζει "αφηρημένη τέχνη".
Η διαφορά με το ελεύθερο είναι ότι εδώ πρέπει να σχεδιάσουμε ένα θέμα όπως πραγματικά είναι κι όχι όπως το βλέπουμε, βασιζόμενοι τόσο στις γνώσεις μας όσο και σε γεωμετρικούς τύπους.
Απαραίτητες, λοιπόν, οι γνώσεις γραμμικού σχεδίου αλλά και τα σωστά υλικά, που σημαίνει ότι άλλα μολύβια, γόμες, χαρτιά χρησιμοποιούμε στο ελεύθερο σχέδιο και άλλα στο γραμμικό.

Συνέχεια έχει η ξύλινη βάση. Αν "πιάνουν" τα χέρια μας ή αν έχουμε μπαμπά μαραγκό (καλή ώρα όπως εγώ), τα πράγματα είναι εύκολα. Αν πάλι όχι, δίνουμε το σχέδιο μας σε ένα εργαστήρι να μας το φτιάξουν. Στη περίπτωση που υπάρχει ήδη η ξύλινη βάση, απλά προσαρμόζουμε τις διαστάσεις του σχεδίου μας. Όταν ολοκληρωθεί η ψηφοθέτηση, αφήνουμε 24 ώρες για να στεγνώσει η κόλα.
Στη συνέχεια στοκάρουμε με μείγμα τσιμεντοκονιάματος, αφήνουμε να "τραβήξει" και καθαρίζουμε σχολαστικά τον καθρέφτη μας.

Αφήνουμε άλλες 24 ώρες για να στεγνώσει καλά, κατά προτίμηση σε εσωτερικό χώρο, και τέλος τοποθετούμε τον εσωτερικό καθρέφτη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου