Επιστήμη των χρωμάτων

Πηγή από :
https://nextlady.ru/el/coloring/the-principles-of-combining-colors-in-clothes-the-harmony-of-shades-color-science.html

Οι αρχές του συνδυασμού των χρωμάτων στα ρούχα - η αρμονία των χρωμάτων. Επιστήμη των χρωμάτων

Χρώμα τροχού  - αυτό είναι το αλφάβητο και η βάση των βασικών για όσους θέλουν να αγγίξουν τη δημιουργικότητα και το σχεδιασμό. Το εργαλείο αυτό αναπτύχθηκε από τον I. Itten για να βοηθήσει τους επίδοξους καλλιτέχνες. Χρησιμοποιώντας ένα τέτοιο απλοποιημένο μοντέλο, είναι πολύ βολικό να μελετήσουμε τους κανόνες του αρμονικού συνδυασμού χρωμάτων. Στην καρδιά του κύκλου υπάρχουν τρία χρώματα: κόκκινο, μπλε και κίτρινο - το ίδρυμά μας. Όλα τα υπόλοιπα λαμβάνονται με ανάμιξή τους: η ένωση κόκκινου και κίτρινου δίνει πορτοκάλι. κίτρινο με μπλε-πράσινο. μπλε με κόκκινο - μοβ. Αυτά τα χρώματα ονομάζονται δευτερεύοντα. Στη συνέχεια ανακατεύουμε κόκκινο με πορτοκάλι - συνολικά γίνεται κόκκινο-πορτοκαλί. κίτρινο με πορτοκαλί - κίτρινο με πράσινο-κίτρινο-πράσινο κλπ. Αυτά θα είναι τριτογενή χρώματα.

Σκεφτείτε επίσης χαρακτηριστικά χρώματος.


Στο κέντρο του κύκλου υπάρχουν καθαρά, αληθινά χρώματα, τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Δεδομένα φασματικά χρώματα  δεν αραιώνεται με κανένα άλλο χρώμα, δεν αναμειγνύεται με τίποτα ( Απόχρωση / καθαρά χρώματα) Για παράδειγμα, για το κόκκινο είναι ο αριθμός 4, για πορτοκαλί 20, για κίτρινο 36 και ούτω καθεξής κατά μήκος της ακτίνας. Περαιτέρω, αρχίζει να προστίθεται σταδιακά το λευκό, η συγκέντρωση του οποίου αυξάνεται σταδιακά. Όσο περισσότερο προστίθενται λευκά, τόσο περισσότερο κάθε χρώμα είναι θολές. Για παράδειγμα, τα κόκκινα μέσα από τις λουλουδένιες αποχρώσεις μπαίνουν σε ανοιχτό ροζ - έτσι παίρνουμε αποχρώσεις ( Απόχρωση) Περαιτέρω προς τον αριθμό 3, το γκρι αρχίζει να προστίθεται στο κόκκινο. Κόκκινο με μούρο, κρασί, σοκολάτες αποχρώσεις πηγαίνει στον καφέ - σχηματίζεται τόνος ( Τόνος) Όταν προστίθεται μαύρο σε καθαρά χρώματα, έχουμε μια σκιά ( Σκιά)τόσο καθαρά χρώματα γίνονται πιο σκούρα.

Και έτσι κάθε σκιά. Κάθε ακτίνα είναι ένα τέντωμα ενός χρώματος από την ελαφρύτερη σκιά του έως τη σκοτεινότερη απόχρωση.

Αυτή είναι η έννοια του τροχού χρώματος. Οι κανόνες για έναν αρμονικό συνδυασμό χρωμάτων είναι οι ίδιοι για όλους τους τύπους χρωμάτων, ισχύουν μόνο για τα χρώματα τους. Για την άνοιξη - για άνοιξη, για καλοκαίρι - για καλοκαίρι, για χειμώνα - για χειμώνα, κλπ.

ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΜΕΝΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ


Κανόνας αριθ. 1. Μονόχρωμη αρμονία (συνδυασμός αποχρώσεων μέσα σε μία ακτινοβολία χρώματος)

Μέσα σε μία ακτίνα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιεσδήποτε αποχρώσεις. Παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιείται μόνο ένα χρώμα εδώ, για να δημιουργήσετε ένα πραγματικά κομψό κιτ με βάση μονόχρωμη αρμονία  αρκετά περίπλοκη. Πρέπει να είστε σε θέση να χρησιμοποιήσετε τις αποχρώσεις επιδέξια και να μην μετατρέψετε μια ενδιαφέρουσα ιδέα σε μια θαμπό ή αγενή εικόνα.

Για παράδειγμα, μπορούμε να πάρουμε μαύρο (αυτό, καθώς και λευκό και γκρι, είναι achrome, δεν λαμβάνεται υπόψη σε συνδυασμούς χρωμάτων, ως ένα άλλο χρώμα, και συνδυάζεται θεωρητικά με όλα τα χρώματα) και κόκκινο. Φαίνεται ότι όλα είναι σύμφωνα με τους κανόνες, αλλά αποδεικνύεται ένας πολύ επιθετικός και ακατέργαστος συνδυασμός που ταιριάζει στις μονάδες. Ή, μπορείτε να πάρετε μερικές αποχρώσεις του πορτοκαλιού και έχουμε μια αρκετά χλωμό και βαρετή εικόνα ...

Συμβουλή: Αν θέλετε το κιτ να φαίνεται πρωτότυπο και όχι βαρετό - "παίξτε γύρω" με την υφή των υφασμάτων, συνδυάστε διαφορετικά μαζί και στη συνέχεια θα έχετε μια πολύ μοντέρνα και κομψή εμφάνιση.

Παράδειγμα: παντελόνι σοκολάτας + μπλούζα ροδοπέταλα ή σοκολάτα + βατόμουρο? σκούρο μπλε (τζιν) + μπλε ουρανό (πλεκτά).

Κανόνας αριθ. 2. Αντίθετη αρμονία (ένας συνδυασμός αποχρώσεων μέσα στις ακτίνες που βρίσκονται απέναντι από το άλλο)



Σε αυτόν τον συνδυασμό, ο βασικός κανόνας είναι η ακρίβεια και η σωστή δοσολογία. Εάν δημιουργήσουμε μια εικόνα βασισμένη σε αυτήν την αρμονία, τότε χρησιμοποιούμε τις παρακάτω συμβουλές:

1. Σε περίπτωση λήψης έντονων αποχρώσεων, τότε θα είναι το κύριο (για παράδειγμα, ένα φόρεμα), και το αντίθετο - με έμφαση (για παράδειγμα, παπούτσια). Δύο φωτεινά χρώματα  δεν θα πρέπει να είναι ίσες ανάλογα.

2. Αν χρησιμοποιούμε πιο απαλές αποχρώσεις του χρώματος, τότε οι αναλογίες τους μπορούν να αυξηθούν και να τοποθετηθούν ήρεμα σε μπλε μπλούζα και φούστα μουστάρδας.

3. Εάν ένα χρώμα είναι φωτεινό και το δεύτερο είναι τεντωμένο, τότε μπορείτε να ακολουθήσετε το πρώτο μονοπάτι και το δεύτερο, εξαρτάται από την εικόνα και το θάρρος σας (για παράδειγμα, ένα φωτεινό κοράλλι και σακάκι μέντας ή αντί σακάκι παπούτσια και κοσμήματα).

4. Μην πάρετε τον κανόνα πολύ κυριολεκτικά, χρησιμοποιήστε αποχρώσεις, γιατί αυτό που έχει σχεδιαστεί στο χρώμα του τροχού μπορεί να χωριστεί σε άλλες χιλιάδες αποχρώσεις, οπότε οποιοσδήποτε συνδυασμός είναι σχετικός.

Ένα παράδειγμα: μπλε φόρεμα  + παπούτσια με σκόνη και τσάντα. Παντελόνια Chartreuse + ελαφριά μπλούζα πασχαλιάς.


Κανόνας αριθ. 3. Σχετική αρμονία (ακτίνες κοντά, και στις δύο κατευθύνσεις).



Συμβουλή: Όταν συνδυάζετε χρώματα, δεν είναι απαραίτητο να παίρνετε μία σκιά ενός χρώματος και μία απόχρωση του δεύτερου. Μπορείτε να πάρετε πολλές επιλογές. Για παράδειγμα, μπορούμε να συνδυάσουμε μια φωτεινή κίτρινη φούστα με μια κίτρινη απόχρωση νέον, το σημαντικότερο, ένα πράγμα πρέπει να είναι το κύριο πράγμα, το άλλο - μια προφορά. Μην περιορίζετε τον εαυτό σας σε στενά πλαίσια, μέσα σε κάθε χρώμα υπάρχουν πολλές όμορφες αποχρώσεις που δίνουν καταπληκτικούς συνδυασμούς μεταξύ τους!

Παράδειγμα: ροζ + λιλά, μπλε + λιλά, σκούρο μπλε + χρώμα παγωτού μέντας.


Κανόνας αριθ. 4. Τρίγωνο


Σχεδιάζουμε ένα ισόπλευρο τρίγωνο μέσα στον κύκλο. Αποδεικνύεται ότι το σετ μας θα αποτελείται από τρία χρώματα, και στην περίπτωση αυτή, το κύριο πράγμα δεν είναι να παρασυρθούμε με την ένταση αυτών των χρωμάτων. Για να κάνουν τα σετ να φαίνονται κομψά και μοντέρνα, οι συμβουλές από τον κανόνα 2 είναι τέλειες για αυτόν τον κανόνα.

Για παράδειγμα: Μπλε φόρεμα  + σανδάλια σοκολάτας, μωβ φόρεμα  + τσάντα ώχρας. Μπορείτε να επιλέξετε από τον αριθμό 28 (πορτοκαλί) κόκκινο ιώδες  κλίμακες (αριθμοί 91, 90 - βαθύτερες αποχρώσεις) ή μπορείτε να μεταβείτε σε άλλη κλίμακα και να πάρετε μια σκοτεινή σημύδα (αριθμοί 57, 58). Αν εσύ ναυτικό φόρεμα  (αριθμός 75) σπορ στυλ  - σε αυτόν πορτοκαλί θα κάνει  τσάντα. Σκιά παντζάρια + τερακότα.


Κανόνας αριθ. 5. Δύο χρώματα στο τρίτο.

Επιλέγουμε οποιαδήποτε ακτίνα (και αυτό θα είναι το πρώτο χρώμα) και από εκεί θα πατήσουμε κατά μήκος των γειτονικών ακτίνων προς οποιαδήποτε κατεύθυνση δύο φορές, η τρίτη ακτίνα θα γίνει το επόμενο χρώμα.

Μπλε 66, 67, δύο έως τρία - 90, 91 σε μια κλίμακα.

Κανόνας αριθ. 7. Συνδυασμός με εκτύπωση, μοτίβο στο ύφασμα.

Σχεδόν όλα τα παραδείγματα είναι μονόχρωμα, δηλαδή ένα ξεχωριστό πράγμα - ένα ξεχωριστό χρώμα. Αυτά τα κιτ είναι πιο δύσκολα να συναρμολογηθούν, γιατί πρέπει να τηρούνται σωστές αναλογίες. Αν ένα από τα πράγματα με ένα μοτίβο που δημιουργείται σύμφωνα με τους κανόνες συνδυασμού χρωμάτων, επιλέξτε το δεύτερο, το τρίτο πράγμα σύμφωνα με τις ακόλουθες οδηγίες:

ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ
  Όταν συνδυάζετε δύο χρώματα, οι καλύτερες αναλογίες είναι:

  • 60% + 40%
  • 75% + 25%
  • 80% + 20%
  • 90% + 10%

Όταν χρησιμοποιείτε τρία χρώματα: 70% + 20% + 10%

  • 65% + 25% + 10%
  • Για το 100%, λαμβάνεται η περιοχή ολόκληρου του αντικειμένου.

ΧΩΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΧΡΩΜΑ:

Ο τροχός χρώματος είναι το κύριο εργαλείο για το συνδυασμό χρωμάτων. Το πρώτο κυκλικό σχέδιο χρωμάτων αναπτύχθηκε από τον Isaac Newton το 1666.

Ο χρωματικός τροχός έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε συνδυασμοί οποιωνδήποτε χρωμάτων που επιλέγονται από αυτόν να φαίνονται καλά μαζί. Με τα χρόνια έχουν γίνει πολλές παραλλαγές του σχεδιασμού βάσης, αλλά η πιο κοινή έκδοση είναι ένας κύκλος 12 χρωμάτων.

Ο χρωματικός τροχός είναι χτισμένος πάνω στα θεμέλια τριών χρωμάτων, κόκκινου, κίτρινου και μπλε. Ονομάζονται βασικά χρώματα. Αυτά τα πρώτα τρία χρώματα θα δημιουργήσουν τα υπόλοιπα χρώματα στον κύκλο όταν αναμειχθούν. Το παρακάτω είναι ένα παράδειγμα ενός απλού τροχού χρώματος που χρησιμοποιεί μόνο πρωτογενή χρώματα.


Τα δευτερεύοντα χρώματα είναι τα χρώματα που δημιουργούνται με την ανάμιξη δύο βασικών χρωμάτων. Η ανάμειξη κίτρινου και μπλε δημιουργεί πράσινο, κίτρινο και κόκκινο δημιουργεί πορτοκαλί, μπλε και κόκκινο δημιουργεί μωβ. Το παρακάτω είναι ένα παράδειγμα ενός τροχού χρώματος, με πρόσθετα δευτερεύοντα χρώματα στον εξωτερικό δακτύλιο.


Τριτογενή χρώματα

Τα τριτογενή χρώματα δημιουργούνται με την ανάμιξη πρωτοτύπων και δευτερευόντων χρωμάτων ή δύο δευτερευόντων χρωμάτων μαζί. Παρακάτω είναι ένα παράδειγμα ενός τροχού χρώματος με τριτογενή χρώματα στον εξωτερικό δακτύλιο.

Ο χρωματικός τροχός δεν περιορίζεται σε δώδεκα χρώματα, καθώς κάθε ένα από αυτά τα χρώματα έχει μια σειρά διαφορετικών αποχρώσεων. Μπορούν να ληφθούν προσθέτοντας λευκό, μαύρο ή γκρι. Σε αυτήν την περίπτωση, τα χρώματα θα αλλάξουν προς την κατεύθυνση του κορεσμού, της φωτεινότητας και της ελαφρότητας. Ο αριθμός των διαφόρων συνδυασμών είναι σχεδόν απεριόριστος.



Συνδυασμοί χρωμάτων

Χρωματική αρμονία - βασικές τεχνικές για τη δημιουργία χρωμάτων

Το κόκκινο, το μπλε και το κίτρινο είναι τα κύρια χρώματα. Όταν το κόκκινο και το κίτρινο μίγμα, γίνεται πορτοκαλί. ανακατεύουμε μπλε και κίτρινο πράσινο χρώμα. όταν ανακατεύετε κόκκινο και μπλε, γίνεται μοβ. Το πορτοκαλί, το πράσινο και το μοβ είναι δευτερεύοντα χρώματα. Τα τριτογενή χρώματα, όπως το κόκκινο-ιώδες και το μπλε-ιώδες, λαμβάνονται με ανάμιξη των βασικών χρωμάτων με το δευτερεύον χρώμα.

Σύμφωνα με τη θεωρία των χρωμάτων, οι αρμονικοί συνδυασμοί χρωμάτων λαμβάνονται από οποιουσδήποτε δύο χρωματισμούς, οι οποίοι βρίσκονται απέναντι ο ένας στον άλλο στο χρωματιστό τροχό, με τρία χρώματα ομοιόμορφα κατανεμημένα σε όλο τον τροχό χρώματος, σχηματίζοντας ένα τρίγωνο ή τέσσερα χρώματα που σχηματίζουν ένα ορθογώνιο. Οι εναρμονισμένοι συνδυασμοί χρωμάτων ονομάζονται συνδυασμοί χρωμάτων. Τα σχέδια χρωμάτων παραμένουν αρμονικά ανεξάρτητα από τη γωνία περιστροφής.

Βασικά σχέδια χρωμάτων

Συμπληρωματικά ή συμπληρωματικά χρώματα είναι οποιαδήποτε δύο χρώματα που βρίσκονται απέναντι από το άλλο στον τροχό χρώματος. Για παράδειγμα, μπλε και πορτοκαλί, κόκκινο και πράσινο. Αυτά τα χρώματα δημιουργούν υψηλή αντίθεση, έτσι χρησιμοποιούνται όταν πρέπει να τονίσετε κάτι. Στην ιδανική περίπτωση, χρησιμοποιήστε ένα χρώμα ως φόντο και άλλο ως έμφαση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εναλλακτικές εναλλαγές. μια ελαφριά μπλε απόχρωση, για παράδειγμα, έρχεται σε αντίθεση με το σκοτεινό πορτοκαλί.


Η κλασική τριάδα είναι ένας συνδυασμός τριών χρωμάτων που απέχουν εξίσου μεταξύ τους στον τροχό χρώματος. Για παράδειγμα, κόκκινο, κίτρινο και μπλε. Το κύκλωμα διαδικασίας έχει επίσης υψηλή αντίθεση, αλλά πιο ισορροπημένο από τα συμπληρωματικά χρώματα. Η αρχή εδώ είναι ότι ένα χρώμα κυριαρχεί και τονίζει με τις άλλες δύο. Αυτή η σύνθεση φαίνεται ζωντανή ακόμα και όταν χρησιμοποιείτε χλωμό και ακόρεστο χρώμα.


Αναλογική τριάδα: ένας συνδυασμός από 2 έως 5 (ιδανικά 2 έως 3) χρώματα που βρίσκονται δίπλα στον άλλο στον τροχό χρώματος. Ένα παράδειγμα είναι ο συνδυασμός των σιωπηρών χρωμάτων: κίτρινο-πορτοκαλί, κίτρινο, κίτρινο-πράσινο, πράσινο, μπλε-πράσινο.


Η χρήση χρωμάτων διαχωρισμού - συμπληρωματικών δίνει ένα υψηλό βαθμό αντίθεσης, αλλά όχι τόσο κορεσμένο όσο το συμπληρωματικό χρώμα. Τα διαχωρισμένα συμπληρωματικά χρώματα δίνουν μεγαλύτερη αρμονία από τη χρήση άμεσων συμπληρωματικών χρωμάτων.


Αυτός ο σχεδιασμός περιλαμβάνει ένα πρωτεύον και δύο συμπληρωματικά χρώματα, καθώς και ένα πρόσθετο χρώμα που τονίζει τις προθέσεις. Παράδειγμα: μπλε-πράσινο, μπλε-ιώδες, πορτοκαλί-κόκκινο, πορτοκαλί-κίτρινο.

Αυτό είναι το πιο δύσκολο σχέδιο. Προσφέρει μεγαλύτερη ποικιλία χρωμάτων από οποιοδήποτε άλλο σχήμα, αλλά αν και τα τέσσερα χρώματα χρησιμοποιούνται σε ίσες ποσότητες, τότε το σχέδιο μπορεί να φαίνεται ανισοκαταβλητό, οπότε πρέπει να επιλέξετε ένα χρώμα ως κυρίαρχο. Αποφύγετε τη χρήση καθαρού χρώματος σε ίσες ποσότητες.


Ένας συνδυασμός 4 χρωμάτων που βρίσκονται σε ίση απόσταση μεταξύ τους σε έναν τροχό χρώματος. Αυτά τα χρώματα διαφέρουν σε τόνο, αλλά και αλληλοσυμπληρώνονται. Παράδειγμα: μοβ, πορτοκαλί-κόκκινο, κίτρινο, μπλε-πράσινο.


Στο χρωματιστό τροχό, υπάρχει μια άλλη διαίρεση: ζεστά και κρύα χρώματα. Κάθε χρώμα έχει το δικό του στόχο να μεταφέρει συναισθήματα. Ζεστά χρώματα  αποδίδουν ενέργεια και χαρά, ενώ τα δροσερά χρώματα μεταφέρουν την ηρεμία και την ειρήνη. Ο διαχωρισμός στο χρώμα του τροχού δίνει μια ιδέα για τα χρώματα που είναι ζεστά και τα οποία είναι κρύα.



Πολλοί fashionistas φοβούνται να επιλέξουν μια εικόνα που συνδυάζει περισσότερα από τρία χρώματα, τα υπόλοιπα παίρνουν κινδύνους, συχνά κάνουν ενοχλητικά λάθη.

Στην πραγματικότητα, συνδυάζοντας ικανοποιητικά τα χρώματα των ρούχων και των αξεσουάρ είναι πολύ πιο εύκολη από ό, τι φαίνεται με την πρώτη ματιά. Ευτυχώς, η αρμονία χρώματος υπόκειται σε νόμους, οι οποίοι είναι επιθυμητοί για όλους όσους δυσκολεύονται να επιλέξουν έγχρωμα ρούχα.

Τα βασικά της επιστήμης των χρωμάτων βασίζονται στη θεωρία του «τροχού χρώματος», που παρουσιάζει όλα τα χρώματα που είναι ορατά στο μάτι.
   Η αντιστοίχιση χρωμάτων με την αντίθεση είναι μία από τις επιλογές που κερδίζουν. Δεδομένου ότι πρόκειται για έναν κύκλο, τραβήξτε μια ευθεία ακτίνα γραμμής μέσω του κέντρου του κύκλου, για παράδειγμα, από το πράσινο - και θα σας οδηγήσει μόνο στο χρώμα της φούξιας. Αυτός θα είναι ο βέλτιστος συνδυασμός αντίθεσης.


Εάν φοβάστε τη φωτεινότητα της αντίθεσης, επιλέξτε θαμπό ή ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις. Όταν επιλέγετε χρώματα σε αντίθεση, συνιστάται να μην τα παίρνετε σε ίσες αναλογίες. Για παράδειγμα, ένα κοστούμι από σκούρες αποχρώσεις, και κόκκινο - μόνο ένα φουλάρι, κολάρο ή τσάντα.

Ένας από τους πιο δύσκολους συνδυασμούς είναι η αχρωματική χρωματική παλέτα όταν η εικόνα είναι χτισμένη γύρω από το μαύρο, το άσπρο ή το γκρι, χωρίς τη χρήση άλλων χρωμάτων.

Ένας πιο αξιόπιστος συνδυασμός σε ένα συνδυασμό χρωμάτων των ρούχων - αρμονικό συνδυασμό. Αυτός ο συνδυασμός είναι ο πιο ευχάριστος στο μάτι, είναι τα χρώματα σαν να περνάνε ο ένας στον άλλο, χωρίς αντίθεση και πρόκληση.

Πώς να συνδυάσετε τα χρώματα στα ρούχα

Υπάρχουν έξι βασικοί συνδυασμοί χρωμάτων. Κάθε ένα από αυτά μπορεί να δώσει έναν άπειρο αριθμό από διαφορετικές παλέτες χρωμάτων.


Πάρτε τους ακόλουθους συνδυασμούς για το ίδρυμα: μονόχρωμο, συμπληρωματικό και τριάδα.


  1. Όταν είναι μονόχρωμηπου αποτελείται από τα χρώματα ενός τομέα ενός κύκλου, συνδυάζουν αρκετές αποχρώσεις του ίδιου χρώματος.
       Ο μονοχρωματικός συνδυασμός μπορεί να αραιωθεί με ουδέτερο χρώμα. Τα κοντινά χρώματα στον κύκλο συνδυάζονται τέλεια και παράγουν μια αρμονική και ευχάριστη εντύπωση.
  2. Όταν συμπληρώνει, όπου χρησιμοποιούνται δύο χρώματα απέναντι σε έναν κύκλο, επιλέξτε τόνους που σκιάζουν όμορφα ο ένας τον άλλο και δίνουν χρώμα στο "παιχνίδι".
       Ένα σχιστό συμπληρωματικό σχέδιο είναι ένα σχέδιο στο οποίο ένα από τα αντίθετα χρώματα αντικαθίσταται από δύο γειτονικά χρώματα σε έναν κύκλο.
  3. Με την τριάδα  έχει επιλεγεί ένας συνδυασμός τριών χρωμάτων που βρίσκονται σε ίση απόσταση στον τροχό χρώματος.
    Κύριο κύκλωμα  είναι ένας συνδυασμός τριών βασικών χρωμάτων (κόκκινο, μπλε και κίτρινο).
    Δευτερεύον κύκλωμα  είναι ένας συνδυασμός τριών δευτερευόντων χρωμάτων (πορτοκαλί, πράσινο και μωβ). Λαμβάνεται με ανάμειξη πρωτογενών χρωμάτων (κόκκινη και κίτρινη μορφή πορτοκαλί, κίτρινο και μπλε πράσινο, μπλε και κόκκινο μωβ).
    Τριτογενές σχέδιο  είναι ένας συνδυασμός τριών τριτοταγών ισοδυνάμων χρωμάτων (κόκκινο-πορτοκαλί, πορτοκαλί-κίτρινο, κίτρινο-πράσινο, πράσινο-μπλε και μπλε-ιώδες). Δημιουργούνται με την ανάμιξη των πρωτογενών χρωμάτων με τα δευτερεύοντα.


Με την απλοποίησή της σε 12-16 αποχρώσεις, μπορείτε να καθορίσετε με μεγαλύτερη ακρίβεια τις επιλογές για προσεγγιστικούς συνδυασμούς. Τέτοιες έγχρωμο τροχό  κατάλληλο για την επιλογή αρμονικών συνδυασμών χρωμάτων των 2, 3 ή 4 χρωμάτων. Σε κάθε παράδειγμα, σύνδεση διαφορετικά χρώματα  οι γραμμές μπορούν να περιστραφούν διανοητικά σε έναν κύκλο, παίρνοντας νέους συνδυασμούς.

2 αντίθετα χρώματα:  συνδυασμός με υψηλή αντίθεση.3 χρώματα:  κλασική τριάδα, τα χρώματα είναι διατεταγμένα σε ένα τρίγωνο.3 χρώματα σε αντίθεση:  δύο χρώματα είναι σχεδόν συναφή, το ένα είναι αντίθεση.

Κόκκινο + πράσινο
   μπλε + πορτοκαλί
   μοβ + κίτρινο


   πράσινο σμαραγδένιο + κίτρινο πορτοκαλί + πορφυρό
   μπλε κοβαλτίου + ανοιχτό πράσινο + πορτοκαλί
   μπλε ουρανό + λεμόνι + κόκκινο
μπλε + κίτρινο + ροζ

Παράδειγμα: πράσινο + κίτρινο + ροζ.

   Μια πολύ στενή επιλογή:
4 χρώματα:  3 αδέλφια και 1 αντίθεση.
3 σχετιζόμενα χρώματα:  συνδυασμός χαμηλής αντίθεσης.4 χρώματα:δύο αμοιβαία ενισχυτικά.

   Παράδειγμα: κίτρινο + μπλε + μοβ + ροζ.

Παράδειγμα: λιλά + αποχρώσεις ροζ.


   Παράδειγμα: μπλε + πράσινο μαρούλι + ροζ + αντί για πορτοκαλί ζεστό μπεζ.

Παραδείγματα συνδυασμός χρωμάτων  σε ρούχα

Σκεφτείτε τον τροχό χρώματος, το χρωματικό σχήμα και τα απλούστερα παραδείγματα.

Συνδυασμός αναλογικών από λουλούδια   - μαλακός, ήρεμος συνδυασμός τριών γειτονικών χρωμάτων του φάσματος. Επιλέξτε έναν βασικό, συμπληρωματικό τόνο και τόνο έμφασης, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε αποχρώσεις διαφορετικών χρωμάτων σε φωτεινότητα.


Συνδυασμός αντιθέτων  (συμπληρωματικό) χρώματα.   Σύμφωνα με τη θεωρία των χρωμάτων, κάθε μία ζεστό χρώμα  συνδυάζεται αρμονικά με το αντίθετο κρύο. Αυτά τα ζεύγη είναι εύκολα αναγνωρίσιμα χρησιμοποιώντας φασματικό κύκλο  (έγχρωμος τροχός).


Συνδυασμός συμπληρωματικών χρωμάτων   - λιγότερο αντιθετικός συνδυασμός αντιθέτων. Ένα τέτοιο σχήμα, όταν ένα χρώμα συνδυάζεται με δύο αντίθετα, κοντά το ένα στο άλλο, γίνεται αντιληπτό από το μάτι πιο αρμονικά.


Κλασική τριάδα   - συνδυασμός συνδυασμού 3 χρωμάτων που βρίσκονται στην ίδια απόσταση μεταξύ τους (στις κορυφές ενός ισόπλευρου τριγώνου). Αξίζει επίσης να επιλέξει ένα κυρίαρχο χρώμα, ενώ τα άλλα δύο - σκίαση και συμπληρώνουν το κύριο χρώμα.


Ορθογώνιο μοτίβο   ο συνδυασμός αποτελείται από δύο ζεύγη, σε κάθε ένα από τα οποία υπάρχει ένα αντίθετο χρώμα και το αντίστοιχο ανάλογο. Αυτή η επιλογή είναι πιο ποικιλόμορφη, αλλά απαιτεί την ακριβή ισορροπία του πρωτογενούς και του δευτερεύοντος χρώματος.


Η αρμονία των χρωμάτων δεν περιορίζεται σε 4 συνδυασμούς χρωμάτων. Μπορείτε επίσης να εισαγάγετε ένα εξάγωνο στον τροχό χρωμάτων, οι κορυφές των οποίων υποδεικνύουν εκτεταμένες αρμονίες χρώματος. Οι φωτεινές, ζουμερές χρωματικές συνδυασμοί μπορούν να αραιωθούν με καθολικές - μαύρο, λευκό, γκρι και μπεζ. Είναι καλό δρόμο  επεκτείνει το φάσμα των χρωμάτων χωρίς να διακινδυνεύσει να το παρακάνει και να γίνει σαν ένα ουράνιο τόξο.

Κορεσμός χρώματος

Το χρώμα μπορεί να είναι ελαφρύτερο ή πιο σκούρο. Με άλλα λόγια, το χρώμα έχει κορεσμό. Για να δείξει κορεσμό, ο τροχός χρώματος έχει αρκετούς δακτυλίους. δύο μεγάλοι δακτύλιοι για σκοτεινές αποχρώσεις και δύο μικρούς για ελαφρούς.


Μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάθε χρώμα σε διάφορους βαθμούς κορεσμού. Στο χρώμα του τροχού που ακολουθεί, κάθε χρώμα χωρίζεται σε 6 σειρές - από το ελαφρύ παστέλ έως το σίγαλο, στη μέση - φωτεινά και διαυγή χρώματα.

Οι πιο αντίθετοι συνδυασμοί θα είναι:
1. Φωτεινά χρώματα.
2. Παστέλ και σίγαση χρωμάτων.
   3. Παστέλ και σκασμένες αποχρώσεις του ίδιου χρώματος.


Συνδυασμοί με χαμηλή αντίθεση.
   1. Μεταξύ χρωμάτων παστέλ.
   2. Ανάμεσα σε σίγαση λουλουδιών.
   3. Μεταξύ αποχρώσεων του ίδιου χρώματος, κοντά σε κορεσμό.

Πρέπει επίσης να θυμάστε ότι η επαγωγή χρώματος έχει μεγάλη σημασία για την οπτική αντίληψη, δηλ. μια αλλαγή στα χαρακτηριστικά ενός χρώματος υπό την επίδραση ενός άλλου. Εάν τοποθετήσετε ένα σκοτάδι και φωτεινά χρώματα, τότε το σκοτάδι θα εμφανιστεί πιο σκοτεινό και το ελαφρύτερο.
   Με βάση τα υλικά από www.myshulka.ru, maxlozovski.com, dresshelp.ru

Παρεμπιπτόντως, μπορείτε να εκτυπώσετε (ή να σχεδιάσετε: o) έναν τροχό χρώματος, να το ρίξετε στην τσάντα σας και να είστε ελεύθεροι να πάτε για ψώνια!

Σε στιγμές αβεβαιότητας, θυμηθείτε τον τροχό χρωμάτων και τους βασικούς νόμους χρωματική αρμονία, τον υπόλοιπο χρόνο - εμπιστευθείτε τη διαίσθησή σας και την έμπνευση!

Καλή τύχη!

Ο χρωματικός τροχός του Johannes Itten έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με τους νόμους της θεωρίας του χρώματος, επομένως είναι ένας δείκτης το σωστό συνδυασμό  χρώματα. Αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τα πρότυπα αντιστοίχισης χρωμάτων. Χρησιμοποιώντας αυτή την κατανόηση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εύκολα

.

Η βάση του κύκλου του Itten είναι κόκκινο, κίτρινο και μπλε. Με ανάμειξη, λαμβάνονται όλα τα άλλα χρώματα και αποχρώσεις. Πράσινο, πράσινο και πορτοκαλί - τα χρώματα που, όταν συνδυαστούν, δίνουν έναν εξωτερικό κύκλο στο σχέδιο της Itten (12 χρώματα), τα ίδια αποκτώνται από ένα συνδυασμό βασικών. Αυτό απεικονίζεται γραφικά στο διάγραμμα:


Σε οποιοδήποτε πεδίο (σχεδιασμός, μόδα, τέχνη της φωτογραφίας), ο συνδυασμός τριών χρωμάτων σύμφωνα με την αρχή (60 × 10 × 30) θεωρείται σωστός. Αυτό επιτρέπει στα προϊόντα οποιουδήποτε προφίλ να φαίνονται οργανικά και εκφραστικά.

Για να συνδυάσετε σωστά το χρώμα με τον κύκλο Itten, πρέπει να χρησιμοποιήσετε:

Ας εξετάσουμε λεπτομερέστερα την επιλογή συνδυασμών χρωμάτων χρησιμοποιώντας τον χρωματικό τροχό Itten.

Βοήθεια για την επιλογή χρωμάτων θα σας βοηθήσει, η αποκαλούμενη αριθμομηχανή χρώματος. Αυτή είναι μια γεννήτρια. Εισάγετε το χρώμα που θέλετε, κάντε κλικ στο σχέδιο αντιστοίχισης χρώματος και δημιουργούνται αρμονικά χρώματα για εσάς.

Όταν εργάζεστε με αποχρώσεις, φαίνονται ευνοϊκές:

  1. Αχρωματικοί συνδυασμοί μαύρο  με κόκκινο, λευκό ή κίτρινο, λευκό  με μπλε, κόκκινο και μαύρο, γκρι  με μπλε, κόκκινο και φούξια.
  2. Μονόχρωμοι συνδυασμοί με τόνους του ίδιου χρώματος.
  3. Συνδυασμοί αντιθέσεων (στον κύκλο Itten μπορούν να βρεθούν χρησιμοποιώντας το σχήμα X, τετράγωνο ή ορθογώνιο).

Χρήση ζεστά χρώματα   με βάση:

  • Κόκκινο  με λευκό, μαύρο, κίτρινο, μπλε, πράσινο.
  • Από πορτοκαλί  με ελιά, ξεθωριασμένο πράσινο, μοβ.
  • Μωβ  με γκρι, ανοιχτό κίτρινο, πράσινο και καφέ.
  • Ροζ  με λευκό και μαύρο, αποχρώσεις πράσινου και μπλε.
  • Κίτρινο  με γκρι, μαύρο ή μπλε χρώμα.

Βάση χρήσης κρύα λουλούδια  είναι:

  • Ελιά  με πορτοκαλί, ανοικτό καφέ.
  • Μπλε  με κίτρινο και κόκκινο χρώμα.
  • Πράσινο  με κίτρινο, μαύρο και γκρι.
  • Μωβ  με λευκό, ροζ και κίτρινο.
  • Μπλε  με λευκό, γκρι, κόκκινο και κίτρινο, ροζ.

Κρύο και θερμές αποχρώσεις  πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή, επειδή έχουν σχεδιαστεί για να προκαλέσουν συσχετισμούς (χιόνι και παγετό, ήλιο και θερμότητα). Στην πρακτική σχεδίασης δεν συνιστάται συνδυασμός τέτοιων συνδυασμών χρωμάτων: μαύρο / καφέ, μπλε / πράσινο, κόκκινο / μοβ, κεκορεσμένο μπλε / μαύρο.

Χρησιμοποιώντας τον κύκλο του Itten και τους βασικούς νόμους της θεωρίας των χρωμάτων, θα βοηθήσετε να δημιουργήσετε εκπληκτικές δημιουργίες σε οποιοδήποτε πεδίο, να ξυπνήσετε τα απαραίτητα συναισθήματα και συναισθήματα.



0 Σχόλια